Έστιν ουν αμαρτία…

Πριν λίγες μέρες διάβασα ένα ποστ του elasticrash και θυμήθηκα αυτό το περιστατικό. True story

Πριν από αρκετά χρόνια έπινα καφέ με μια φίλη στο Φρουτότυπο. Ήταν μεσημέρι, μόλις είχαμε τελειώσει από τη δουλειά και χαλαρώναμε λίγο, για να περάσει η ώρα ώστε να ξυπνήσει η έτερη φίλη μας, να την παραλάβουμε από το σπίτι της, πριν πάμε για άλλον καφέ – μάλλον πάλι στο Φρουτότυπο – και προετοιμαστούμε για τη βραδινή μας έξοδο. Για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο μας πλησίασε μια κοπελίτσα, με μακριά μαύρα μαλλιά πιασμένα χαμηλά, κάπως άκομψα γυαλιά, φαρδύ πουκάμισο κουμπωμένο μέχρι πνιγμού μέσα από μια ακόμη πιο φαρδιά φούστα μακριά μέχρι το πάτωμα, μια τεράστια μαύρη τσάντα περασμένη σταυρωτά και μαύρα απροσδιόριστου τύπου παπούτσια με κορδόνια. «Καλησπέρα» μας λέει. Κοιταχτήκαμε για τρία δέκατα του δευτερολέπτου, αλλά ανταποδώσαμε την καλησπέρα σχεδόν άμεσα, μην μας περάσει και για αντίχριστες. Που, βέβαια, μας είχε ήδη περάσει…
«Να σας αφήσω αυτό εδώ, για να ενημερωθείτε;», μας είπε με στόμα που έσταζε μέλι, αφήνοντας στο τραπεζάκι (προσεκτικά για  μην μας πολυακουμπήσει) ένα βιβλιαράκι με αρκετές σελίδες, το οποίο είχε τίτλο κάτι σαν «Τι είναι αμαρτία». Έχουν περάσει αρκετά χρόνια, οπότε σχωράτε με, δεν το θυμάμαι πια πολύ καλά. Πριν προλάβουμε να απαντήσουμε πως το ξέρουμε ότι θα καούμε στο πυρ το εξώτερο, μας ευχαρίστησε ευγενέστατα και αποχώρησε από το μαγαζί.
Μείναμε να κοιτιόμαστε, με το δίλημμα να έχει πιάσει την ελεύθερη καρέκλα στο τραπέζι και να πίνει μια από τον δικό μου σκέτο νες, μια από της φίλης μου. Να το ανοίξουμε; Να του δώσουμε υπόσταση, αποδεχόμενες την ύπαρξή του; Ή να το αγνοήσουμε, όπως αγνοεί κανείς μισό ποτήρι κρασί που έπεσε σε μαύρο παντελόνι όσο σπουδάζει στο Λονδίνο, ελπίζοντας πως θα εξαφανιστεί από μόνο του και θα ξεχάσουμε ότι υπήρξε ποτέ.
Δεν είναι να απορεί κανείς που κέρδισε η περιέργειά μας. Εξάλλου, το γνωρίζαμε ότι θα καούμε στο πυρ το εξώτερο, και ως επιβεβαίωση, εντοπίσαμε την «περιέργεια» σε περίοπτη θέση στη λίστα των αμαρτιών που «εμποδίζουν την πρόσβαση στη βασιλεία των ουρανών», ειδικά αν είσαι περίεργος, λέει, για κάτι που δεν σε αφορά, και εμάς ο τρόπος με τον οποίο η εκκλησία απορρίπτει ολόκληρες ομάδες ανθρώπων δεν μας πολυαφορούσε.
Ας δω αν μπορώ να θυμηθώ μερικές (με τη βοήθεια κάποιων στο Ίντερνετ, που προφανώς συνάντησαν την κοπέλα ή τις φίλες της κάποια στιγμή στη ζωή τους), για να τις μοιραστώ με τον κόσμο, μήπως και σώσω κανα-δυό ψυχές εκεί έξω:
> Ας αρχίσουμε από τα light, τα οποία, ωστόσο, δεν ήταν αρκετά light ώστε να σε στείλουν σε κανένα καθαρτήριο ή κάτι τέτοιο, μιας και όλες οι αμαρτίες είναι αμαρτίες και δεν μπορεί κανείς να τις πάρει ελαφρά: καπνίζεις, πίνεις, παίρνεις ναρκωτικά (το να μυρίζεις λιβάνι μετράει;), τεμπελιάζεις και δεν δουλεύεις, αδιαφορείς για τις υποχρεώσεις σου, δεν προστατεύεις το περιβάλλον, ξενυχτάς σε άσεμνα μαγαζιά (ας μου το εξηγήσει κάποιος), ντύνεσαι προκλητικά, βάφεις τα μαλλιά σου, γενικά βάφεσαι, πας σε παραλίες γυμνιστών; Προφανώς η βασιλεία των ουρανών δεν δέχεται περιποιημένους γλεντζέδες με ανοιχτό μυαλό.
> Αν δεν τιμάς τους γονείς σου (μακριά από εμένα!) ή αν θέλεις να δουλεύεις την Κυριακή, μην προσπαθήσεις καν. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, αγαπημένε κύριε Κριτή, έχω δουλέψει πολλές Κυριακές, αλλά καμία από αυτές δεν ήθελα. Δεν ξέρω τι σημαίνει για εμένα το ότι προτιμούσα να πάω για καφέ… Μάλλον χαμένη από χέρι είμαι.
> Κακό είναι, λέει, να είσαι κοιλιόδουλος… Εδώ έχω μια απορία: η μαμά μου μαγειρεύει εξαίσια. Αν το φάω όλο είμαι κοιλιόδουλη, αν όμως φάω λίγο, εκείνη παρεξηγείται και κλαίει και λέει πως δεν την τιμάω γιατί δεν τιμάω το φαγητό της… Άρα, να μην είμαι κοιλιόδουλη και να τιμώ τη μαμά μου δεν γίνεται. Χαμένη από χέρι πάλι;
> Αμαρτάνεις αν κοινώνησες χωρίς να εξομολογηθείς και να νηστέψεις ή χωρίς άδεια. Εδώ είμαι καλά, γιατί δεν κοινωνώ. Λέει, μετά, όμως, ότι πρέπει να πηγαίνω στην εκκλησία κάθε Κυριακή πρωί και στις γιορτές. Πρέπει να μπαίνω και μέσα;
> Καρναβάλια, απόκριες, μασκαράδες, κομμένα. Άρα να πηγαίνουμε στην εκκλησία, τελικά;; Μπερδεύτηκα… Επίσης, μούντζωσες; Έχασες. Χάρηκες με τη φίλη σου που παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο; Έχασες. Κουτσομπόλεψες;; Έχασες. Εδώ συμφωνώ κι εγώ, γιατί είμαι καμένη από κουτσομπολιά! Πόντος για την Εκκλησία!
> Πέρασες με κόκκινο, και γενικά οδήγησες επικίνδυνα; Ούτε να το σκεφτείς για βασιλεία των ουρανών. Στο ίδιο πνεύμα κινείται, μάλλον και το αν σκότωσες κάποιον ή αν σκέφτηκες να αυτοκτονήσεις. Θεωρώ ότι θα υπάρχει παραθυράκι για το ενδεχόμενο ο στόχος σου να είναι πολιτικός (αστειεύομαι, κύριε CIA! Or am I…?). Το ίδιο (για τη βασιλεία των ουρανών ΚΑΙ για το παραθυράκι) ισχύουν και για το αν βρίσεις, ή στείλεις κάποιον στο διάβολο. Κάηκα… Επίσης, αν κεράτωσες και αν έκλεψες, ε, duh, αυτά μπορούσα να σου τα πω και χωρίς το βιβλιαράκι!
> Αν λες ψέματα, αν θέλεις κάτι που δεν έχεις, αν ζηλεύεις τον διπλανό σου, αν έχεις φιλαρχία, πλεονεξία, φιλαργυρία, έλλειψη δικαιοσύνης, αν καταριέσαι, αν εκμεταλλεύεσαι, αν προδίδεις, αν υποκρίνεσαι, αν έχεις ορκιστεί ψέματα, γενικά, αν είσαι Έλληνας πολιτικός, σε περιμένει μια καρέκλα με αγκάθια στην κόλαση.
> Αν μισείς τους συνανθρώπους σου, αν είσαι ρατσιστής και δεν αγαπάς τους πάντες, τότε… ώπα… μισό λεπτό… άρα αν είσαι ακροδεξιός δεν μπορείς να είσαι ρατσιστής… Ή δεν μπορείς να είσαι της Εκκλησίας… Τι μπέρδεμα!
> Αν γενικά δεν φέρεσαι στα θεία όπως πρέπει. ΣΤΑ θεία, όχι ΣΤΗ θεία, προσοχή. Αν και, θα πρέπει να ειπωθεί, λογικά ΚΑΙ στη θεία θα πρέπει να φέρεσαι καλά. Θυμήσου, δεν μπορείς ούτε με κραγιόν να φιλήσεις τα θεία σύμβολα. ΤΑ θεία, τη θεία μπορείς να την φιλήσεις με κραγιόν.
> Όσες (και όσοι, μην νομίζετε πως δεν ξέρω!) ρίχνετε πασιέντζες ή διαβάζετε τα ζώδια να ξέρετε πως είναι αμαρτία. Και αν διαβάζετε τον καφέ, και αν πιστεύετε σε όνειρα. Α, και αν παίζετε τυχερά παιχνίδια (ναι, και το λαχείο μετράει). Ούτε ο Νιαγάρας δεν με ξεπλένει…
> Επίσης, αν δεν κάνεις, λέει, τις νηστείες. Είχα μια γνωστή, πολύ θεούσα, η οποία δεν νήστευε ποτέ γιατί, λέει, ζαλιζόταν. Όσο, λοιπόν, εμείς με τις αναιμίες και τα λοιπά δεν τρώγαμε (όλο το χρόνο, καθότι vegan και vegetarians) τίποτα ζωικό, εκείνη τις Σαρακοστές κατέβαζε κάτι πιτόγυρα ίσα με μικρό μωρό. Την κοιτούσαμε ξαφνιασμένοι και έλεγε: «ε τι, αφού ζαλίζομαι!». Η δόλια.
> Αν θεοποίησες, λέει, κάτι ή κάποιον πέραν του Θεού. Φίλοι Αρειανοί, υπάρχει ένα πέταλο στην κόλαση με το όνομά σας επάνω, ελέω Νίκου Γκάλη (σόρι).
> Εκείνη την περίοδο που μας μοίρασαν το βιβλιαράκι δεν μας έσωζε τίποτα, γιατί ήμασταν κοριτσάκια με κοντά μαλλιά και παντελόνια, κάτι που απαγορεύεται. Όπως και το αντίστροφο, εξάλλου, αν είσαι αγόρι και έχεις μακριά μαλλιά (φαντάζομαι και αν φοράς φούστα, ελπίζω, όμως, ότι θα συγχωρέσουν τον Σάκη, γιατί είχε κοντά μαλλιά, και γιατί, ε, είναι ο Σάκης!).
> Μιλώντας για τον Σάκη μου ήρθε στο μυαλό ο Damon Albarn και μετά θυμήθηκα το πιο σημαντικό: το σεξ (ναι, ακριβώς έτσι πήγε). Αν έχεις κάνει σεξ ανύπαντρος, ξέχνα το, τελειωμένη υπόθεση. Αλλά αν νομίζεις ότι αν είσαι παντρεμένος είσαι ασφαλής, κάνεις λάθος. Αν η γυναίκα σου είναι αδιάθετη ή έγκυος ή πολλά άλλα πράγματα που τα ξεχνάω, και αν δεν είναι οι σωστές μέρες του ημερολογίου, αν είναι νηστεία και αν, αν, αν, αμαρτάνεις! Φυσικά, το ίδιο ισχύει αν είσαι ομοφυλόφιλος (ή ομοφυλόφιλη). Αλλά μην ανησυχείς, μάλλον έχεις καλή παρέα.
> Αυτό που πραγματικά με στεναχώρησε είναι που αμαρτάνεις, λέει, αν γιορτάζεις τα γενέθλιά σου, γιατί σιγά και τι έγινε που γεννήθηκες εσύ; Έσωσες, μήπως, τον κόσμο; Κανέναν δεν ενδιαφέρει που γεννήθηκες, ούτε οι Άγιοι, λέει, δεν γιορτάζουν γενέθλια! Κάτι ξέρω εγώ που δεν γιορτάζω τα γενέθλιά μου. Βέβαια, αυτό συμβαίνει μόνο για να μην ξέρει κανείς τα πόσα κλείνω, αλλά φαίνεται πως από αυτή την αμαρτία, έστω και διά της πλαγίας, γλιτώνω. Στεναχωρέθηκα, όμως, γιατί σήμερα είχε γενέθλια η μαμά μου, κι εμείς της τα γιορτάσαμε με όλη τη μεγαλοπρέπεια, με τούρτες και τραγούδια και τα πάντα! Έβαλα τα χεράκια μου και έβγαλα τα ματάκια της μαμάς μου… Αλλά φαίνεται ότι το χάρηκε, οπότε θα με συγχωρήσω. Γιατί αξίζει να χαιρόμαστε λίγο και σε αυτή τη ζωή. Εξάλλου, πιστεύω πως, αν υπήρχε παράδεισος, κάποιοι ίσως να έμπαιναν επειδή είναι πολύ καλοί άνθρωποι. Και η μαμά μου είναι ένας από αυτούς.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s