Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης των Αυτοκτονιών

Τα πιο δυνατά συναισθήματα κρύβονται πίσω από τους πιο αδύναμους ψιθύρους. Οι πιο βασανιστικές αποτυχίες κρύβονται πίσω από ένα χαμόγελο. Και η μεγαλύτερη δύναμη είναι εκείνη που χρειάζεται για να κρατήσεις αυτό το χαμόγελο, όταν μια πέτρα είναι δεμένη στο λαιμό σου και σε τραβάει με ολοένα και μεγαλύτερο βάρος προς το βυθό της θάλασσας.

Η κατάθλιψη δεν είναι πια ένα ταμπού. Είναι μια πραγματικότητα, που ταλανίζει ολοένα και περισσότερο κόσμο. Όχι γιατί οι εποχές που ζούμε είναι πιο άγριες από το παρελθόν. Αλλά επειδή πλέον δεν ντρεπόμαστε να το βγάλουμε στην επιφάνεια.

Ίσως και επειδή σήμερα ζούμε όλο και πιο απομονωμένοι.

Όπως και να ‘χει, πλέον η κατάθλιψη είναι αναγνωρισμένο πως είναι μια ασθένεια, που, ακόμη και όταν δεν θεραπεύεται, πάντως αντιμετωπίζεται. Έχουμε αρχίσει να ξεφεύγουμε – ευτυχώς – από εκείνο το αφοριστικό «αλαφροΐσκιωτο είναι το καημένο, ματιαγμένο το ‘χουνε, μα τι κακομαθημένο, ωχαδερφέμουδενβλέπειςότιχρειάζεταιάντραηκοπέλα;». Το δυστυχές, όμως, είναι ότι έχουμε ακόμη πολλά βήματα να κάνουμε, μέχρις ότου να αρχίσουμε να προλαβαίνουμε τους ανθρώπους εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη βοήθειας. Αποτέλεσμα αυτού είναι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι να χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από το δικό τους χέρι. Αυτό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αντιστοιχεί σε έναν θάνατο κάθε περίπου 40 δευτερόλεπτα. Σκέψου το λίγο. Αυτοί είναι μόνο όσοι το καταφέρνουν. Όχι εκείνοι που βασανίζονται μια ζωή χωρίς να το επιχειρήσουν ποτέ, ή εκείνοι που αποτυγχάνουν. Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε σαράντα δευτερόλεπτα. Όσο για τις απόπειρες, αυτές, λεει, είναι περισσότερο από 20 φορές συχνότερες από τους θανάτους από αυτοκτονία.

Δεν είναι λίγο.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΠΟΥ, τα τελευταία 45 χρόνια υπάρχει αύξηση της αριθμού των αυτοκτονιών κατά 60% σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αυτοκτονία σε μερικές χώρες και στις ηλικίες 15-44 ετών αποτελεί μια από τις τρεις πρώτες αιτίες θανάτου και την δεύτερη αιτία στην ομάδα ηλικιών απο10-24 ετών. Αυτά τα στοιχεία επίσης δεν περιλαμβάνουν και τις απόπειρες.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τον διεθνή οργανισμό, από το 2009 και μετά ο δείκτης των αυτοκτονιών έφτασε τις 6 ανά 100.000 ανθρώπους τον χρόνο. Τη δεκαετία 2001- 2010 σημειώθηκαν στην Ελλάδα 3.656 θάνατοι από αυτοκτονίες, δηλαδή κατά μέσο όρο 365,5 ετησίως. Λίγο πάνω από ένας την ημέρα, δηλαδή.

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης των Αυτοκτονιών. Παρότι οι παγκόσμιες ημέρες σε γενικές γραμμές ίσως σου φαίνονται μια μπούρδα (ίσως και να είναι), καλό είναι, με αυτή την ευκαιρία να κάτσεις να κάνεις ένα νοητό πέρασμα τους φίλους σου και να σκεφτείς: είναι όλοι τους καλά; Σου φαίνονται εντάξει; Μήπως κάποιος έχει αλλάξει τελευταία τη συμπεριφορά του; Μήπως του συμβαίνουν πράγματα που θα τον πίεζαν/γονάτιζαν/ταλαιπωρούσαν; Μήπως να τους πάρεις όλους ένα τηλέφωνο, να βγείτε για έναν καφέ και να δεις μήπως εντοπίσεις έστω και έναν που ίσως χρειάζεται βοήθεια; Τη δική σου ή και κάποιου ειδικού. Κάποιες φορές η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορείς να δώσεις σε κάποιον είναι να του απλώσεις το χέρι και να του πεις «ρε φίλε, είμαι εδώ για σένα. Για ό,τι χρειαστείς». Και να το εννοείς. Δεν ξέρεις ποτέ, ίσως να σώσεις μια ζωή, και μάλιστα αυτή να είναι του φίλου σου.

Επιπλέον, χάρισε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σου και πήγαινε στο www.twloha.com. Είναι η ιστοσελίδα της οργάνωσης που επέλεξε να υποστηρίζει η φίλη μας, Catina, όταν της συνέβη αυτό που δεν πρέπει ποτέ κανείς να ζήσει στη ζωή του. Ποτέ. Κανένας. Ποτέ.

Όσο για εσένα που ίσως βρίσκεσαι σε αυτή την κατάσταση, να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος. Μπορεί το γαϊδούρι ο φίλος σου να μην σε πήρε ένα τηλέφωνο (μπορεί και να έχει και τα δικά του ζόρια), αλλά εκεί έξω είναι πολλοί άνθρωποι που νοιάζονται πραγματικά. Μπορεί να μην σε ξέρουν, αλλά θέλουν να σε ακούσουν και έχουν πραγματικά μια λύση για το πρόβλημά σου, ακόμη και αν εσένα σου φαίνεται βουνό. Δες εδώ, ή σήκωσε το τηλέφωνό σου και πάρε στο 801 801 99 99. Ή μίλα σε κάποιον που μπορείς να εμπιστευτείς. Θα ξαφνιαστείς όταν δεις πόσοι άνθρωποι πραγματικά νοιάζονται για εσένα, ακόμη και αν δεν σου το δείχνουν. Δώσε στον εαυτό σου άλλη μια ώρα, άλλη μια μέρα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s